Harald Edelstam och Nordens Mata Hari

Astrid Døvle Dollis var spion och angivare för den tyska ockupationsmakten i Norge under andra världskriget. Hon var aktiv i flera stora avslöjanden som fick stora konsekvenser för den norska motståndsrörelsen, bland annat den så kallade Max Manus-saken, som ledde till att tyskarna kunde arrestera sammanlagt 117 motståndsmän. Hon använde sitt utseende och sitt vinnande sätt för att infiltrera den norska motståndsrörelsen, men också för att skaffa sig kontakter inom den tyska ockupationsmakten. Historieprofessorn Tore Pryser har kallat henne ”Nordens Mata Hari”, med anspelning på den tyska superspionen under första världskriget.

 

Dollis som tillhörde en av Norges rikaste familjer hade också högtflygande planer på att avsätta Quislings regering, som hon inte räknade som riktigt ”mannfolk”. Hon ville skapa en norsk regering som till största delen bestod av näringslivstoppar. Med hjälp av Gestapo lyckades hon skicka sin agent Alex Cappelen till London där han skulle förhandla med kung Haakon VII och britterna. När Cappelen kom till London arresterades han direkt och satt internerad resten av kriget.

 

Harald Edelstams gode vän Jørgen von Tangen umgicks i samma kretsar som Dollis på Oslos bättre västkant. Han hade fått i uppdrag av motståndsrörelsen att hålla ett öga på Dollis och rapportera om alla hennes förehavanden och vidlyftiga ambitioner. Gestapo lurar von Tangen i en fälla hösten 1944 där han avslöjar stora delar av sitt motståndsnätverk, bland annat Harald Edelstam.

 

I ett förhör efter kriget säger von Tangen att ”Edelstam hade order av sin regering att skaffa upplysningar om fru Dollis samt att ställa dessa upplysningar till regeringens disposition och att han själv vidarebefodrade alla upplysningar han lyckades skaffa om Dollis till Edelstam”.

 

Ännu en gång visar dokumenten att Harald Edelstam hade uppdrag för säkerhetspolisen och/eller den militära underrättelsetjänsten.

 

Dollis gifte sig med en svensk nazist och fick svenskt medborgarskap. Den 23 februari 1944 arresterades hon i Värmland när hon försökte smita över gränsen till Norge. Hon dömdes till tio års straffarbete för spioneri.


Kommentarer
Postat av: Victoria

Hej, Astrid var min mammas farmor,min Gammelmormor. Jag träffade henne 1 gång när jag var 8 år, 1979. Jag fyller 45 i år och min familjehistoria har alltid varit nedtystad. Har du mer information eller tips om vart jag kan finna mer om min historia så är jag oerhört tacksam. /Victoria

2015-09-19 @ 22:44:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0