När Harald Edelstams dubbelspel avslöjades...

 

Harald Edelstams goda vän Jørgen von Tangen kidnappas i centrala Oslo den 5 oktober 1944. Han har en längre tid skuggats av en Gestapoagent med täcknamnet ”Harry Hansen” och den 5 oktober slår Albert Weiners folk till. De är utklädda till ”gangsters”, vilket är en omskrivning för folk som ser ut att tillhöra Hjemmefronten. Weiner är chef för referat IV N i Gestapo – agentavdelningen.

 

Tangen förs till en lägenhet på Harbitzgate 18 i centrala Oslo där han ställs inför en ”domstol” bestående av tre personer. Alla bär masker och säger sig representera en kommunistisk domstol som anklagar von Tangen för att motarbeta motståndsrörelsen, vilket med stor sannolikhet kommer att leda till döden.

 

Under de kommande timmarna försöker von Tangen försvara sig så gott han kan och avslöjar därför en rad av de motståndsmän han samarbetar med. Bland annat berättar han om den likvidationsgrupp som han och Harald Edelstam tillhör. Efter att Gestapoagenterna, som gömmer sig bakom maskerna, fått de upplysningar de är ute efter förs von Tangen till Akerhus fästning. Där sällar han sig till den skara av pantfångar som ska avrättas som vedergällning för motståndsrörelsens sabotage och likvideringar. Det är oklart vilken form av tortyr von Tangen utsätts för.

 

Under de kommande veckorna mördar Gestapo Haralds vänner en efter en. Kjell Magnusson, polisfullmäktige, skjuts ihjäl den 4 november och Bjarne Arnesen, fängelsediakon, möter döden den 4 december. Sverre Hovind, ledare för likvidationsteamet, lyckas däremot fly över till Sverige.

 

I slutet av november tvingas Harald lämna Oslo efter en rad mordförsök. Den 9 februari 1945 avrättas Haralds goda vän och högsta rättsadvokaten Ferdinand Gjerdrum, efter en farsartad dom i ståndrätt, som hämnd för motståndsrörelsens likvidering av polischefen Karl Marthinsen.

 

Det här visar tidigare hemligstämplade dokment som jag fått ut från Riksarkivet i Oslo.

 

Hur Jørgen von Tangen överlevde Akershus fästing återkommer jag till i kommande inlägg…


RSS 2.0