Harald Edelstam i "Världens händelser"

 

SVT startar den 30 mars en ny programserie med namnet ”Världens händelser”, som fokuserar på dramatiska händelser ur vår nutidshistoria. Programseriens ambition är att ge händelserna bakgrund, djup och förståelse av vad som hände, varför och vad det ledde till.

 

I det första programmet beskrivs frigivningen av Nelson Mandela. Den 20 april har turen kommit till militärkuppen i Chile den 11 september 1973. Harald Edelstams insats för att rädda människor undan militärjuntans soldater och poliser skildras ingående i programmet.

 

Programmet sänds den 20 april klockan 21.30 i SVT2.


Harald Edelstam och Nordens Mata Hari

Astrid Døvle Dollis var spion och angivare för den tyska ockupationsmakten i Norge under andra världskriget. Hon var aktiv i flera stora avslöjanden som fick stora konsekvenser för den norska motståndsrörelsen, bland annat den så kallade Max Manus-saken, som ledde till att tyskarna kunde arrestera sammanlagt 117 motståndsmän. Hon använde sitt utseende och sitt vinnande sätt för att infiltrera den norska motståndsrörelsen, men också för att skaffa sig kontakter inom den tyska ockupationsmakten. Historieprofessorn Tore Pryser har kallat henne ”Nordens Mata Hari”, med anspelning på den tyska superspionen under första världskriget.

 

Dollis som tillhörde en av Norges rikaste familjer hade också högtflygande planer på att avsätta Quislings regering, som hon inte räknade som riktigt ”mannfolk”. Hon ville skapa en norsk regering som till största delen bestod av näringslivstoppar. Med hjälp av Gestapo lyckades hon skicka sin agent Alex Cappelen till London där han skulle förhandla med kung Haakon VII och britterna. När Cappelen kom till London arresterades han direkt och satt internerad resten av kriget.

 

Harald Edelstams gode vän Jørgen von Tangen umgicks i samma kretsar som Dollis på Oslos bättre västkant. Han hade fått i uppdrag av motståndsrörelsen att hålla ett öga på Dollis och rapportera om alla hennes förehavanden och vidlyftiga ambitioner. Gestapo lurar von Tangen i en fälla hösten 1944 där han avslöjar stora delar av sitt motståndsnätverk, bland annat Harald Edelstam.

 

I ett förhör efter kriget säger von Tangen att ”Edelstam hade order av sin regering att skaffa upplysningar om fru Dollis samt att ställa dessa upplysningar till regeringens disposition och att han själv vidarebefodrade alla upplysningar han lyckades skaffa om Dollis till Edelstam”.

 

Ännu en gång visar dokumenten att Harald Edelstam hade uppdrag för säkerhetspolisen och/eller den militära underrättelsetjänsten.

 

Dollis gifte sig med en svensk nazist och fick svenskt medborgarskap. Den 23 februari 1944 arresterades hon i Värmland när hon försökte smita över gränsen till Norge. Hon dömdes till tio års straffarbete för spioneri.


Presidentstöd för Edelstampriset

Uruguays president José Mujica skrev i början av månaden under uppropet till stöd för instiftandet av Edelstampriset. Mujica är den andra presidenten i Latinamerika som skriver under uppropet. Chiles dåvarande president Michelle Bachelet skrev under uppropet i Monedapalatset 2009.

 

Delegationen för Edelstampriset träffade i Uruguay också viceministern för mänskliga rättigheter och vice utrikesministern. Montevideos borgmästare anordnade även en ceremoni på Harald Edelstams Plats i huvudstaden.

 

Edelstampriset ska delas ut för första gången 2012 under en ceremoni i Stockholm. Pristagare kan vara enskilda personer eller personer som representerar en regering eller en internationell organisation som i handling har agerat i Harald Edelstams anda i ett land eller länder där brott mot mänskliga rättigheter har begåtts av regim eller annan stark maktutövare.


RSS 2.0