Harald Edelstam och ”Mørkermannen”

Den senaste tiden har jag fått tillgång till en stor mängd tidigare hemligstämplade dokument som på olika sätt handlar om Harald Edelstam i Oslo 1942-44. Varje enskilt dokument har förändrat min förståelse av vad han egentligen uträttade i det ockuperade Norge. Det är ändå ett dokument som sticker ut från mängden och det är Sverre Hovinds vittnesmål som han lämnade efter kriget. Hovind och bland annat Max Manus, mytomspunna motståndsmannen, startade den första illegala tidningen ”Vi vill oss ett land” direkt efter ockupationen. Ni som sett den välgjorda filmen ”Max Manus” minns kanske scenen uppe på hustaket när de bestämmer sig för att börja med propaganda.

 

Gestapos upprullning av motståndsgruppen runt Manus drabbar också Hovind. Han hamnar i koncentrationslägret Grini, men friges oväntat efter ett tag och fortsätter sin motståndsverksamhet. Han leder bland annat den likvidationsgrupp där Harald Edelstam också ingår. På Gestapo går Hovind under täcknamnet ”Mørkermannen” eftersom de personer man lyckas gripa bara mött Hovind i ett mörkt rum. Han är en röst i mörkret utan namn och bostadsadress.

 

Harald Edelstam har däremot mött honom öga mot öga. Hovind säger i sitt vittnesmål att Harald Edelstam efter Gestapos upprullning av hans motståndsgrupp utsattes för minst två mordförsök. Gestapo försökte alltså döda en svensk diplomat minst två gånger, men utan att lyckas…


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0