Uruguay hedrade Harald Edelstam

demonstration i Kungsträdgården, Stockholm, för det demokratiska Chiles sak.

 

I början av månaden undertecknade Uruguays vice utbildnings- och kulturminister Maria Simón uppropet om att instiftande ett Edelstampris. Under militärkuppen i Chile i september 1973 räddade ambassadör Harald Edelstam livet på många uruguayaner som levde i landsflykt i Chile. Undertecknandet skedde vid en mottagning på Uruguays ambassad i Stockholm, där bland annat Sveriges demokratiambassadör Maria Leissner var närvarande.

 

Stiftelsen Harald Edelstam, som arrangerat mottagningen i samarbete med Uruguays ambassad, arbetar för att instifta ett Edelstampris – ett pris för kamp, i Harald Edelstams anda, för de mänskliga rättigheterna. Under hela sin diplomatiska karriär kämpade Edelstam för de mänskliga rättigheterna med mod, civilkurage och finess. Han var en tidig förespråkare för och utövare av det som i dag kallas ”Responsibility to Protect”.

 

På mottagningen fanns också Julio Miguel Baraibar, i dag rådgivare till Uruguays president. Han berättade hur Harald Edelstam räddade honom och 53 andra uruguayaner undan en säker död på Nationalstadion i Santiago. Efter kuppen använde militärjuntan stadion som koncentrationsläger och tortyrcentral. Edelstam lyckades med lock, pock och hot få ut de dödsdömda från stadion. På flygplatsen försökte militären militären föra bort Baraibar, som var ledare för gruppen. Men Edelstam befriade honom handgripligen ur militärens grepp och såg till att han kom med på planet till Sverige.

 

Stiftelsen Harald Edelstams hemsida är: www.haraldedelstam.org

Trackback
RSS 2.0