Spionen i Edelstams hem förrådde Gjerdrum

Spionen i Edelstams hem gjorde att Carl Ferdinand Gjerdrum avrättade som hämnd för likvideringen av Marthinsen

Mildred Arvesen arbetade som barnflicka hos familjen Edelstam åren 1942-44. Allt hon hörde och såg gick vidare till Gestapo. Bland annat berättade hon att Harald Edelstam och högsta rättsadvokaten Carl Ferdinand Gjerdrum upprättat en flyktväg till Sverige för studenter, judar och motståndsmän. Därför avrättades Gjerdrum i februari 1945 som hämnd för likvideringen av statspolischefen Karl Marthinsen. Det visar hemligstämplade dokument som jag fått ut från Riksarkivet i Oslo.

 

Marthinsen var en av Norges mest hatade och fruktade män under ockupationen. Den 8 februari 1945 mördas han av norska SOE-soldater som utbildats i England. Den tyska hämnden blir blodig. Över femtio arresterade motståndsmän avrättas direkt. Men Heinrich Fehlis, högsta chef för den tyska säkerhetspolisen i Norge, vill också komma åt motståndets ”intellektuella trådryckarna”. Därför begär han natten mellan den 8 och 9 februari i alla akter som handlar om Norges ledande personer.

 

Tidigt på morgonen den 9 februari grips Gjerdrum. Vid en farsartad ståndsrätt döms han till döden för att han ”aktivt har deltagit i illegala organisationer och bland annat ställt förfalskade dokument till disposition för dess medlemmar”. Gjerdrum möter döden framför Sonderkommando Oscar Hans´ gevärspipor på Akerhus fästning.

 

När de dödande skotten avlossas befinner sig Harald Edelstam i Stockholm eftersom han tvingats lämna Norge.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0