Wilkens anmäler Diplomaterna


Martin Wilkens, Harald Edelstams närmaste medarbete i Chile under militärkupp, anmäler tillsammans med Sveriges ambassadör i Reykjavik, Madeleine Ströje, TV-serien diplomaterna till Graskningsnämnden. De anser att serien var "kränkande för en hel yrkeskår och brast därigenom allvarligt i kravet om opartiskhet". De anser vidare att de två tjänstemän som medverkar i serien inte är representativa för UD som helhet. Toppdiplomaterna Jan Eliasson, Rolf Ekéus och Sven Hirdman har tidigare också attackerat seriens beskrivning av diplomatkåren.

Ambassadrådet Klas Ljungberg och protokollchefen Per Sjöberg är säkert inte representativa för UD som helhet. Men man kan ändå undra hur de hamnat på så pass högt upp i hierarkin. Hur präglar det unga attachéer att ha en sådan som överordnad chef? Vad är det för attityder och värderingar som får fäste på en sådan ambassad.

Harald Edelstam skrev på 70-talet en debattartikel om UD:s kåranda och den "odrägliga" karriärismen som leder till "inskräkthet, likriktning och smak för intriger". Något som på små ambassader innebär att medarbetarna känner sig tvingade att "anpassa sig till chefens - eller till och med chefsparets - fördomar".

Undrar hur det ser ut på den svenska ambassaden i Dubai där Ljungberg jobbar?


Kommentarer
Postat av: Christina Lundberg

Hej Mats!

Har du fått rätt namn i första styckets sista mening? "Sven Mirdman"? Det är ju så många år sen jag själv arbetade på UD, och hinner inte kolla, men eftersom jag väl känner till Jan Eliasson och Rolf Ekéus från den tiden, och erinrar mig ett annat, snarliknande namn, kanske det kan vara värt att kolla upp. För kritiken mot tv-serien är ju befogad - till viss del...

Kul annars att upptäcka din blogg.

Christina Lundberg

2009-05-12 @ 13:56:53
Postat av: Mats Fors

Hej, vännen

Tack för dina tidigare synpunkter. Jag har tyvärr inte haft tid att vara så ambitiös med bloggen som jag ursprungligen planerade.

Kram från Mats2009-05-14 @ 16:18:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0