Hjältemodets pris - på norska och på svenska

I Norge är andra världskriget ännu en gång det allmänna samtalsämnet. Orsaken är den välgjorda spelfilmen om sabotören Max Manus, en av medlemmarna i det mytomspunna "Oslogänget", som setts av en miljon norrmän. Filmen visades för övrigt på en filmfestival i helgen i Stockholm.


Manus, liksom ett hundratal andra norrmän, utbildades under kriget av den brittiska underrättelsetjänsten SOE i allt från likvideringar, sabotage, "svart propaganda" och "silent killing". En av deltagarna har beskrivit utbildningen som en "gangsterskola, som den amerikanska maffian skulle ha värdesatt högt". När de norska SOE-männen, som i folkmun fick namnet Lingekarlar, var fullärda släpptes de ner i fallskärm över det ockuperade Norge eller fraktades till den norska kusten med snabbgående båtar. Sedan fick de i hög utsträckning klara sig själva, bäst du kunde. Uppgiften var att tillfoga den nazityska ockupationsmakten och dess hantlangare mesta möjliga skada...


Max Manus var Oslogängets specialist på fartygssabotage. Bland annat lyckades han och hans vapendragare Gregers Gram (mördad av tyskarna) sänka det hatade fartyget Donau som fraktat en stor del av Norges judar till förintelseläger i Polen. Oslogängets obestridde ledare var däremot Gunnar Sønsteby, med smeknamnet Kajkan (käken). När jag intervjuade Sønsteby berättade han att Oslogänget hade ett nära samarbete med Harald som då var vice konsul på det svenska generalkonsulatet i Oslo. Harald lånade bland annat ut generalkonsulatet bilar till sabotörerna. Sønsteby konstaterade vidare att "Harald Edelstam var helt orädd. Jag har aldrig träffat någon som varit så fullständigt oberörd av den fara han utsätter sig för".


Uttalandet kommer från en man som planerat och genomfört en rad aktioner som krävde både mod, uppfinningsrikedom och kallblodighet på gränsen till det ofattbara. Likvideringen av den fruktade polischefen Karl Alfred Marthinsen är bara ett av många exempel på de dåd som "Oslogänget" utförde. Egentligen är det ganska märkligt att Oslogängets bedrifter inte blivit film långt tidigare eftersom både Manus och Sønsteby efter kriget skrev böcker om sina upplevelser.


Mitt i den värsta Max Manus-euforin skickar en god vän mig en artikel som belyser hjältemodet från en annan infallsvinkel. Ida "Tikken" Lindebrække var under kriget Lingekarlarnas förbindelseperson och allt-i-allo på den brittiska ambassaden i Stockholm. Hon gifter sig efter kriget med Max Manus. Den nittiofyraåriga "Tikken" berättar eftertänksamt om hur det var att vara gift med en "krigshjälte". Med åren hemsöks Max Manus allt oftare av minnena från kriget. I perioder rids han av maror nästan varje natt. Det är framför allt ett minne som återkommer. Han deltog, som frivillig, i finska Vinterkriget 1939-40 och de blodiga liken i den vita snön, i den fyrtiogradiga kylan vid Sallafronten befolkar hans mardrömmar. Han försökte bota ångesten med alkohol, ofta i kombination med medicinen Rohypnol. När han i september 1996, i jakten på en undangömd vinflaska, ramlar ner för en källartrappa och dör är det en lättnad för familjen. "Tikken" konstaterar sakligt att "det var trist och vemodigt, men det var ingen tragedi. Hans liv var i vissa avseende redan slut".


Harald Edelstam hade ett mod och civilkurage som kan mäta sig med de uppburna hjältarna i Oslogänget. Han stod under hela sin diplomatiska karriär konsekvent upp för, och handgripligen försvarade, de mänskliga rättigheterna - i Oslo liksom på alla anda ställen där han hamnade. Under arbetet med boken har jag funderat mycket på vad som drev honom, men också vilket pris han personligen betalade för alla beskjutningar, dödshot och mordförsök. Vilka avtryck satte de i hans själ? Jag har även frågat mig vad han egentligen kände inför det faktum att han aldrig fick erkännande och uppskattning för sina insatser av sin arbetsgivare UD. Tvärtom förvisades han till perifera beskickningar, utsattes för förtalskampanjer och utfrysning. Vad säger det om Sverige och dess utrikesförvaltning?


Mats ForsKommentarer
Postat av: Anne Edelstam

Hej Mats,

kul med din blogg! Har alltid undrat också om Harald själv någonsin var tvungen att dra vapen eller döda någon under sin tid som "motståndsman" i Norge?

2009-03-25 @ 11:07:39
Postat av: Anne

Hej, Anne

Kul att du läst mina inlägg.

Det är mycket som man tänker på när det gäller Harald.

/Mats

2009-03-25 @ 21:06:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0