Edelstam i Oslo – på högsta politiska nivå

I efterordet till boken "Svarta nejlikan" skrev jag: "För Harald! Vad var det som egentligen hände i Oslo under andra världskriget". Jag skrev raderna i oktober 2008 och det var oerhört frustrerande att skriva dem. Jag visste så mycket som jag inte kunde belägga med hållbara fakta, och därför kunde jag inte berätta om dem.
Två år senare efter många mail, brev och telefonsamtal, tidigare hemligstämplade dokument som öppnat sig och många välvilliga människors hjälp vet jag mycket mer. Så Harald! Visste du att ditt agerande i Norge var ett ärende för självaste utrikesministern, Christian Günther?

Hos Edelstam är allt "mystiskt"

harald och louise Edelstam

Mildred Arvesen är piga hos Harald och Louise Edelstam i deras hus på Hovfaret på Oslos bättre västkant under andra världskriget. För sin älskare och kontaktman, Gestapoofficeren Alois Fischer, berättar hon en sen kväll att ”allt är så mystiskt hos Edelstams, dörrar och fönster öppnar sig utan att det finns någon människa där”, dessutom är andra Gestapo-officerare som Herbert Noot, Hans Keller och Abel Bernstein flitiga gäster i huset medan Harald gömmer 15 jagade studenter i källaren.

Det här framgår av tidigare hemligstämplade handlingar.

Arvesen döms efter kriget till fem års tvångsarbete för spioneri.


RSS 2.0